Suurin osa klassisen musiikin eri tyyleistä muodostui nykyisenlaiseksi klassisella aikakaudella. Romantiikan aikakausi sekä 1900-luku muokkasivat musiikkityylejä vielä hiukan monimuotoisemmiksi. Klassinen musiikki on jaettavissa nykyään eri tyyppeihin seuraavanlaisesti:
- Konsertto. Kyseessä on yhden soitinsolistin tai useamman solistin ja orkesterin yhdessä esittämä teos, joka koostuu useimmiten pianon-, viulun- tai sellonsoitosta, mutta toki myös muita soittimia käytetään. Erinomainen esimerkki konsertosta on Vivaldin rakastettu Neljä vuodenaikaa -teos, joka on kokoelma neljästä viulukonsertosta. Myös Beethoven, Tshaikovski, Sibelus, Beethoven ja Brahms ovat luoneet upeita konserttoja, kun taas pianokonserttojen saralla ovat loistaneet muun muassa Mozart, Tshaikovski ja Beethoven.
- Sinfonia. Tämä koostuu upeasta koko orkesterin esityksestä, mutta toisin kuin konsertto, siihen ei yleensä liity erillisiä soitinsolisteja. Useimmiten sinfonia koostuu vuorotellen nopeista ja hitaista osioita, joita on tavanomaisesti neljä, mutta joskus enemmänkin. Rakastetuimpia ja tuotteliaimpia sinfonioiden luojia ovat Mozart, Schubert, Beethoven, Tshaikovski, Mahler ja Haydn.
- Sonaatti. Kun kyse on sonaatista, tarkoitetaan sillä sinfoniaa, mutta erona on se, että siinä käytetään ainoastaan yhtä tai kahta soitinta. Yleisimpiä ovat piano- ja viulusonaatit. Usein viulusonaatissa soitetaan kuitenkin myös pianoa. Sonaatteja voidaan esittää myös huilulla, pasuunalla, sellolla ja klarinetilla muiden muassa.
- Kamarimusiikki. Tästä on puhe silloin kun teos on sävelletty pienemmälle orkesterille tai kokoonpanolle. Minimissään kamarimusiikkia on mahdollista esittää kahdella soittajalla, mutta ylärajaa ei ole määritelty erikseen. Mikäli kyseessä on kolmen hengen ryhmä, on se silloin trio. Neljän hengen ryhmä on kvartetti, viiden hengen kvintetti, kuuden hengen sekstetti ja kahdeksan hengen oktetti. Kamarimusiikissa voidaan käyttää mitä tahansa soittimia, mutta esityksen keskipisteenä on soittimien keskinäinen vuorovaikutus. Yksi kaikkein suosituimmista kokoonpanoista ja soittimista on neljän hengen kokoonpano, jossa soitetaan jousisoittimia. Tätä kutsutaan jousikvartetiksi.
- Ooppera. Kaikki tuntevat oopperan, jossa yhdistyvät musiikin ja teatterin ominaisimmat piirteet. Useimmiten oopperaesitys pitää sisällään koko orkesterin, soololaulajia sekä kuoron. Yleensä laulajat myös näyttelevät jossain määrin esitykseen eläytyessään, mutta tämä ei ole oopperan edellytys. Kaikkien aikojen tunnetuimpia oopperoita ovat sellaiset mestariteokset kuten Bizetin Carmen, Mozartin Taikahuilu, Puccinin Tosca ja Madame Butterfly, Mozartin Figaron häät ja Don Giovanni sekä Verdin Aida sekä La Traviata.
- Balladi ei itse asiassa ole kovinkaan vanha musiikkityyppi, mutta se polveutuu keskiaikaisesta ranskalaisesta balladesta, jolla viitattiin niin sanottuihin “tanssittuihin lauluihin”. Balladit olivat runollisesti kerrottuja tarinoita, joiden esittämisessä käytettiin musiikkia. Etenkin 1900-luvulla balladi näki aivan uudenlaisen murroksen kun sitä alettiin käyttää keinona esittää rakkauslauluja. Nykyään balladeja esitetäänkin popissa ja rockissa erityisesti romanttisissa kappaleissa varsin yleisesti.