Musiikki ja muoti korreloivat keskenään

Musiikki ja muoti ovat mielenkiintoisia ilmiöitä, jotka muuttavat alati muotoaan ajan kuluessa. Mielenkiintoista on myös se, että musiikilla ja muodilla on tapana kulkea käsi kädessä ja ne ikään kuin ruokkivat toinen toistaan. Jos esimerkiksi musiikkimaailmassa esille nousee jokin tietty trendi, on hyvin todennäköistä, että samankaltainen ilmiö leviää myös muotimaailmaan tavalla tai toisella.

Musiikki ja muoti – lyhyt katsaus historiaan

Musiikki on yksi muotiin eniten vaikuttaneista tekijöistä. Esimerkkejä tästä ovat muun muassa punk-liike sekä 1990-luvulla kovassa huudossa ollut grunge, joiden suosio näkyi selkeästi myös muodin maailmassa. Esimerkiksi grungen saralla Nirvanan ja Pearl Jamin kaltaiset suositut yhtyeet vaikuttivat suunnattumasti sen ajan muotiin, jossa esille nousivat esimerkiksi revityt farkut, sormettomat sormikkaat, kuluneet farkkutakit, nahkatakit ja lävistykset. Kurt Cobainia voidaan kiittää etenkin revittyjen farkkujen, neuletakkien ja paitojen suosiosta. Nykyään kuluneet ja repaleiset farkut ovat tulleet miesten vaatekaappeihin jäädäkseen ja neuleet ovat jälleen nousemassa uuteen suosioon.

Kenties selkein esimerkki musiikin ja muodin keskinäisestä suhteesta löytyy 1960-luvulta, jolloin sekä musiikki että muoti olivat todella tärkeässä roolissa monellakin tapaa. Keskeinen teema 1960-luvulla oli rauha ja rakkaus, joka näkyi sekä musiikissa laulujen sanoituksessa että vaatteissa kukkakuvioissa, trumpettihousuissa ja kirkkaissa väreissä. Tähän tyyliin pukeutuivat niin musiikkimaailman kirkkaimmat tähdet kuin myös tavalliset kaduntallaajat. 1960-luvulla pinnalla oli useita eri musiikkigenrejä. Sen ajan suosituimpiin artisteihin lukeutuivat esimerkiksi Stevie Wonder, The Rolling Stones, The Beatles ja Aretha Franklin, joiden liikkeitä seurattiin tarkasti. Muun muassa poolokaulukselliset paidat, polvimittaiset hameet, jumpperit ja housupuvut olivat suuressa suosiossa muodin saralla.

Esimerkkejä musiikin vaikutuksesta muotiin

Nykyään musiikkityylejä, jotka vaikuttavat voimakkaimmin muotiin, ovat etenkin pop ja hip hop. Musiikkityyleistä myös esimerkiksi rap on vaikuttanut muotiin. Etenkin 2000-luvun alkupuolella moni pukeutui löysiin farkkuihin ennen kaikkea siksi, että tämän tyylin tekivät tunnetuiksi Tupacin ja Eazy E:n kaltaiset räppärit. Vastaavasti indie-musiikin nousu 2000-luvulla vaikutti muotiin siten, että yhä useammat lapset, nuoret ja aikuisetkin alkoivat suosia pillifarkkuja pukeutumisessaan. Pillifarkkumuoti alkaa vähitellen olla jo menneen talven lumia ja katse kiinnittyy tämän hetken kuumimpien artistien tyyleihin. Viimeisimmät muotivaatteet löytyvät muun muassa kidsbrandstore.fi -sivustolta, joka tarjoaa trendivaatteita lapsille ja nuorille. Jo tätä sivustoa selatessa voi tietyllä tapaa nähdä, millä tavalla nykymusiikki on vaikuttanut vaatteiden suunnitteluun.

Vaikutusvaltaisia muusikkoja muodin etunenässä

Muodista kiinnostuneet sekä muotisuunnittelijat seuraavat tarkoin etenkin suurimpien musiikkimaailmassa vaikuttavien artistien tyyliä. Muun muassa Madonnalla oli 1990-luvulla valtava vaikutus siihen, millaiseksi kyseisen ajanjakson muoti muovautui. Nykyään yksi nuorten naisten pukeutumiseen valtavasti vaikuttava laulajatähti on Ariana Grande, jonka tyyliä jäljitellään eri puolilla maailmaa. Myös esimerkiksi Justin Timberlaken ja hiukan myöhemmin Justin Bieberin kaltaisten esiintyjien tyyli on vaikuttanut voimakkaasti miesten muodin puolella.

Monet musiikkimaailman tähdet ovat myös tehneet yhteistyötä erilaisten muotimerkkien kanssa. Muun muassa laulajatähti Rihanna suunnitteli yhdessä Puman kanssa oman mallistonsa ja Kanye Westillä on puolestaan ollut yhteistyötä Adidaksen kanssa. Tämänkaltaisten maailmanluokan tähtien suunnittelemat mallistot ovat tyypillisesti hyvinkin suosittuja. Jotkut artistit laativat täysin itsenäisesti omia mallistojaan, jotka ovat niin ikään usein hyvin kysyttyjä.