Klassisten konserttien esiintymisvaatteet

 

Klassiset konsertit ovat usein juhlavia tilaisuuksia ja esiintyjät pukeutuvat tilaisuudesta riippuen ainakin siististi, ellei sitten juhlavasti. Myös kengät ovat osa esiintymisasua ja voisi sanoa, että ne ovat ainakin yhtä tärkeät, ellei tärkeämmät kuin muu asu. Paitsi kauniit ja juhlavat, niiden täytyy myös olla käytännölliset, sillä soittaminen on usein myös hyvin fyysistä työtä.

Jos kyseessä on orkesterin konsertti, on orkestereilla yleensä hyvin selkeä pukukoodi, joka yleensä tarkoittaa mustia vaatteita, ja miehillä pukua. Naisilla voi olla joko mekko, hame tai housut ja hameen täytyy olla joko pitkä tai siveellisen mittainen, sillä orkesterissa istutaan, eikä yleisölle tarvitse olla tarjolla ylimääräistä silmänruokaa. Erittäin juhlavissa konserteissa, jotka yleensä televisioidaan, saattaa miehillä olla frakki ja naisilla iltapuku.

Tyylikkäästi jalkoja myöten

Oli kyseessä sitten frakki tai ei, kuuluu orkesterisoittajan esiintymisasuun myös kengät. Lenkkarit ovat pannassa, oli kyse miten trendikkäistä lenkkareista tahansa, ja kenkien pitää olla siistit ja juhlavat. Esiintymislavalla ei sovi kompuroida, siksi olisi hyvä kävellä kengissä etukäteen, jottei liukastele nahkapohjissa tai käännä nilkkojaan liian korkeissa koroissa.

Jotkin klassisen musiikin orkesterikonsertit ovat poikkeuksia pukukoodin suhteen ja tällaisia konsertteja on yleensä kesäfestivaaleilla. Päiväkonsertit ja matineat ovat yleensä iltatilaisuuksia rennompia ja esiintyjien pukeutuminenkin voi olla rennompaa. Verkkarit eivät tässäkään kohdassa kuitenkaan ole okei, mutta siistit ja tyylikkäät lenkkarit ja farkut kyllä.

Kokonaan toisenlaisia vaatimuksia asetetaan esiintymiskengille, jos soitinta soitetaan myös jaloilla, kuten esimerkiksi urkuja tai pianoa. Jos on tottunut painelemaan flyygelin pedaaleja matalakantaisilla kengillä, ei kannata laittaa korkokenkiä jalkaan konserttiin. Ainakin kannattaa harjoitella niillä ja testata, haittaavatko ne soittamista, vai pystyykö niiden kanssa samanlaiseen suoritukseen kuin arkikengilläkin.

Klassisessa musiikissa on useita virkistäviä poikkeuksia tavanomaisen keikkapukeutumisen suhteen, näistä eräs on pianistitähti Yuja Wang. Hänelle klassinen musiikki on kaunista ja sensuellia ja hän haluaa pukeutua samalla tavalla. Hänen niukat, mutta tyylikkäät, usein paljeteissa kimaltavat esiintymisasunsa täydentyvät 12-senttisillä korkokengillä, joissa on usein platform-pohja.

Korkokenkien ei aina tarvitse olla epämukavat, vaan esimerkiksi platform-pohja auttaa korkkareiden mukavuudessa

Ooppera kulkee omia polkujaan

Oma lukunsa on ooppera, jossa puvustamo valmistaa laulajille esiintymisvaatteet. Oopperaproduktion esiintymisvaatteet ovat erityiset, sillä niiden tulee olla mukavat ja sallia kaikennäköinen liikkuminen. Tämä pätee myös esiintymisasun kenkiin. Ooppera-asuja voi käydä katsastamassa esimerkiksi Helsingissä Taiteiden yönä, kun Suomen Kansallisoopperan puvustamo myy menneiden produktioiden esiintymisvaatteita ja kenkiä.