Laulaminen sopii kaikille

 

Kun musiikista on puhe, ei silloin sovi ohittaa laulamista. Kyseessä on taito, jonka melkeinpä jokainen meistä omaa, mutta joka vaatii hiomista ja säätöä, jotta se tulisi täyteen loistoonsa. On toki selvää, että jotkut meistä ovat toisia lahjakkaampia laulamisessa, mutta väite “en osaa laulaa” ei kuitenkaan ole paikkansapitävä. Kuka tahansa, heikollakin lauluäänellä varustettu, pystyy ankaralla harjoittelulla saavuttamaan todella huikeita tuloksia lauluäänensä suhteen. Vaikkei haluaisikaan esiintyä suurilla lavoilla tai edes karaokebaarissa, voi ääntään avata esimerkiksi itsekseen kotona tai vaikkapa suihkussa lauleskellessa.

Joskus tietyt musiikkityylit sopivat paremmin omalle äänelle kuin jotkut toiset. On olemassa lukuisia eri tyylejä, joita kokeilemalla löytää itselleen luontevimman musiikkityylin. Useimmiten on niin, että mikäli nauttii popin, rockin, kantrin, hiphopin, hevimusiikin tai jazzin kuuntelemisesta, laulaa sitä myös mieluummin kuin toisia, vähemmän puhuttelevien musiikkityylien kappaleita.

Laulaessa meistä jokaisella on oma äänialamme, jota edustamme. Tämän pohjalta kannattaa valita juuri itselleen parhaiten sopivat kappaleet, ettei vahingossa tule laulaneeksi ääntä turhaan rasittavia lauluja. Toki on mahdollista harjoittaa ääntään siten, että se yltää korkeammalle tai matalammalle sävelasteelle, mutta se kannattaa tehdä oikein ja varoen, etteivät äänihuulet tärvelly. Eri äänialoja ovat naisilla korkeimmasta matalimpaan sopraano, mezzosopraano ja altto, sekä miehillä korkeimmasta matalimpaan tenori, baritoni ja basso.